Orehova Potica

Napisal dne Maj 30, 2020 v Kulinarika | 0 komentarjev

Deli na Google+Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Orehova potica – pripomočki

Orehova potica – sestavine

Za testo:

Za nadev:

Za premaz:

 

 

Orehova potica –  postopek

Kvas z malo sladkorja raztopimo v manjši količini toplega mleka, posujemo z malo moke in pustimo vzhajati.

Medtem moki dodamo sol in maslo, ter naredimo kašo.

 

Nato dodamo dišave, sladkor, rumenjake in nazadnje še vzhajan kvas in preostalo mleko. Testo dobro umesimo in zgnetemo. Dobro zgneteno testo položimo na pomokano površino (sam ga dam v večjo plastično posodo, ki služi temu namenu), ga pomokamo še povrhu in pustimo vzhajati  v toplem prostoru približno 2 uri.Orehova potica, ki uspe. Vedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malo preden je testo dovolj vzhajano, pripravimo orehov nadev. Iz 3 beljakov stepemo trden sneg. suhe sestavine nadeva stresemo v večjo skledo in jih premešamo. dodamo še mleko ali sladko smetano, rum. Ponovno premešamo, nato pa vmešamo še sneg iz beljakov.

Orehe lahko zmeljemo poljubno drobno. Sam običajno poleg drobno mletih orehov pustim še nekaj grobo mletih.

 

Ko je nadev pripravljen in testo vzhajano, testo kipnemo na pomokano delovno površino (pri meni je to kar bombažna rjuha).

Orehova potica, ki uspe. Vedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nato testo razvaljamo (0,5-1 cm debelo) – pri tem gledamo da bo dolžina zavite potice ustrezala premeru pekača, in namažemo z nadevom, ki smo ga naredili. Testo za vijemo, kot bi zavijali rolado.

 

Orehova potica, ki uspe. Vedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zavito potico položimo v pekač, ki smo ga pred tem namazali z maslom in potico pokrijemo s kuhinjsko krpo in ponovno vzhajamo (približno 1 uro).

Orehova potica, ki uspe. Vedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko potica ponovno vzhaja, jo s čopičem za mazanje premažemo z beljakom. Preden damo potico v pečico, jo še narahlo prepikamo (lahko kar z noževo konico) na več koncih.

Orehova potica, ki uspe. Vedno.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj Celzija (ventilacijska). Tik preden damo potico v pečico, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj (ventilacijska pečica). Ko potica narahlo zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj Celzija (ventilacijska pečica). Potico pečemo od 60 do 90 minut. Če niste prepričani, ali je potica že pečena, lahko naredite preizkus s pletilko.

Orehova-potica-ki-uspe-vedno-1

 

 

 

 

 

 

V kolikor sumite, da bi se vaša potica preveč zapekla, čez pekač položite peki papir. To storite takrat, ko vam zapečenost skorje ustreza (pri meni je to običajno po 30 minutah pečenja) in ne želite, da se zapeče še bolj. Temperaturo pečenja pa lahko znižate še za 10 stopinj Celzija.

 

Pečeno orehovo potico skupaj z modelom vzamemo iz pečice in jo pustimo, da se v pekaču ohladi, nato pa jo denemo na desko, na kateri bomo potico tudi rezali.

Orehova-potica-ki-uspe-vedno-1

 

Vir: https://oblizniprste.si/slastne-sladice/orehova-potica-ki-uspe-vedno/

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja