Big Bang Theory

Napisal dne Okt 23, 2019 v Serije | 0 komentarjev

Deli na Google+Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Teorija velikega poka je ameriški televizijski sitcom, ki sta ga ustvarila Chuck Lorre in Bill Prady, oba sta bila skupaj s Stevenom Molarom kot izvršna producenta v seriji. Vsi trije so bili tudi glavni pisci. Oddaja se je premierno predstavila na CBS 24. septembra 2007 in zaključila 16. maja 2019, v 12 sezonah pa so predvajali skupno 279 epizod. [3]

Oddaja je bila prvotno osredotočena na pet likov, ki živijo v Pasadeni v Kaliforniji: Leonard Hofstadter in Sheldon Cooper, oba fizika na Caltechu, ki si delita stanovanje; Penny, natakarica in nadobudna igralka, ki živi čez dvorano; ter Leonarda in Sheldona podobno čudaški in socialno nerodni prijatelji in sodelavci, vesoljski inženir Howard Wolowitz in astrofizik Raj Koothrappali. [4] [5] Sčasoma so se v glavne vloge uveljavili podporni liki, med njimi nevroznanstvenik Amy Farrah Fowler, mikrobiologinja Bernadette Rostenkowski, fizik Leslie Winkle in lastnica trgovine stripov Stuart Bloom.

Oddaja je bila posneta pred publiko v živo, producirali pa so jo televizijska podjetja Warner Bros. in Chuck Lorre Productions. Teorija velikega poka je bila kritična kritika že v prvi sezoni, vendar je bil sprejem v drugi in tretji sezoni bolj naklonjen. V poznejših sezonah se je vrnil k mlačnemu sprejemu, v oddaji pa so kritizirali upad komične kakovosti. Kljub mešanim pregledom se je sedem sezon oddaje uvrstilo v prvo deseterico končnih televizijskih sezon, na koncu pa je doseglo št. 1 spot v enajsti sezoni. Predstava je bila od leta 2011 do 2014 nominirana za nagrado Emmy za izjemno komedijo in za Jima Parsonsa je štirikrat prejela nagrado Emmy za izjemnega glavnega igralca v seriji komedije. Skupno je osvojila sedem nagrad Emmy iz 46 nominacij. Parsons je leta 2011 osvojil tudi zlati globus za najboljšega igralca v televizijski komediji. Serija je v letu 2017 sprožila tudi prequel serijo po Parsonsovem liku Sheldona Cooperja z imenom Young Sheldon, ki tudi oddaja na CBS.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja